van Spijkerbroek tot Tas

Henriët Bovenkerk

Henriët is maatschappelijk betrokken. Zij vindt dat alle kinderen recht hebben op onderwijs. Het zijn vooral meisjes die de grootste onderwijs achterstand hebben. Henriët steunt juist dit project omdat geschoolde meisjes geschoolde moeders worden en dit zorg draagt voor een structurele verandering. Daarom doneert zij de helft van de opbrengsten van de verkoop van de tassen aan het project: Meer meisjes naar school in Sudan van Oxfam Novib.

In Zuid-Sudan sterft 1 op de 7 kinderen voor ze vijf worden. De belangrijkste oorzaak is diarree. En slechts 1 van de 4 meisjes gaat naar school. Voor veel ouders is het schoolgeld te veel, of ze sturen alleen zonen naar school.

Veel van de meisjes die wel naar school gaan, blijven 1 week per maand thuis doordat er geen geld is voor maandverband. Dat is drie maanden per jaar. Door hen zogenaamde 'confort kits', met o.a. maandverband, ter beschikking te stellen kunnen zij ook naar school als ze ongesteld zijn.

Daarnaast worden er toiletten gebouwd bij scholen in de regio Mundri. Het regenwater wordt opgevangen, er worden wasgelegenheden gemaakt en zeep verstrekt. Zo wordt de hygiëne rond de scholen een stuk beter en krijgen de meiden meer kansen om naar school te gaan.

Over Oxfam Novib

Oxfam Novib gelooft in het zelfdoen van mensen. Ze moeten zelf een bestaan kunnen opbouwen. Daarom steunen zij lokale ontwikkelingsprojecten. Maar zorgen zij ook dat mensen zelf in hun eigen inkomen kunnen voorzien. Dat inkomen moet natuurlijk wel eerlijk zijn. Daarom lobbyen zij bij politiek en bedrijfsleven en wijzen zij hen op hun verantwoordelijkheden. En vragen zij Nederlanders om keuzes te maken die goed zijn voor arme landen. Zoals het kopen van eerlijke producten, waarvoor mensen in ontwikkelingslanden een goede prijs krijgen.

Indien nodig voeren zij campagne, ook om het publiek bij ons werk te betrekken. Tenslotte helpen zij mensen ter plekke om samen te werken, zodat ze voor zichzelf kunnen opkomen. Alleen zo kan het leven van mensen ook op de lange termijn verbeteren. Dat is de aanpak van Oxfam Novib. Meer informatie op Oxfam Novib.